PROJEKTEK

BÜKKALJAI KŐ-ÚT

ABükk-hegység végtelen erdőkkel borított hegyvonulatainak déli előterében húzódik meg szerényen a Bükkalja hullámzó dombvidéke, ahol a Bükkből lesiető patakok völgyeiben megbújó falvak és az erdőkkel, kaszálókkal és gyümölcsösökkel borított dombvonulatok számos természeti és kultúrtörténeti kincset, ritkaságot rejtenek. A Bükkalján egy sajátos helyi építészeti kultúra alakult ki, amely minden esetben szervesen használta a Bükkalját borító vulkáni tufa adottságait. Sajátos kővilág ez, melyben a térség falvai élnek: kőfalú házak, azokhoz csatlakozó kőkerítések, kőhodályok, barlanglakások és tufába vájt pincék, a patakokon és árkokon átívelő kőhidacskák, sírköves temetők, út menti feszületek, kőpadok és a titokzatos kaptárkövek földje ez. Ezt a csodás vidéket szeli át a Bükkaljai Kő-út, mely Siroktól Kácsig 16 települést érint. Az út mentén felfedezhetjük a Bükkalja természeti értékeit, a települések kultúrtörténeti nevezetességeit, megkóstolhatjuk a vidék méltán híres borait és élvezhetjük a helyiek vendégszeretetét.

A Bükkaljai Kő-utat a Norvég Civil Támogatási Alap, Kulturális örökségvédelem témakörében nyertes pályázat segítségével 2008-ban hoztuk létre. A projekt eredményeként létrejött egy egységes adatbázis a Kő-út falvainak látnivalóiról, és egy egyedülálló weboldal, amely részletesen bemutatja a Bükkalját és településeit. Elkészült 14 különböző magyar, angol, német és lengyel nyelvű kiadvány, mely a Kő-út 16 települését mutatja be, továbbá egy összefoglaló kiadvány is. Akácmentesítésre kerültek a Bükkaljai kaptárkövek és a jelentősebbek bemutathatóvá váltak. Kihelyezésre kerültek a kaptárköveket és az egyéb kőértékeket bemutató információs táblák, melyek immár 30 helyszínen segítik a látnivalók megismerését.

Itt, a Bükkalján találkozhatunk a legnagyobb számban a magyar tájak egyik legkülönlegesebb, s egyben legrejtélyesebb természeti és kultúrtörténeti értékeivel, a 2014 novemberében természeti emlékekként országosan is védetté nyilvánított fülkés sziklákkal, a kaptárkövekkel. A Bükkaljai Kő-út kiemelkedő nemzeti értékét 2016. június 17-én a Hungarikum Bizottság is elismerte, így ma már “A kaptákövek és a bükkaljai kőkultúra” is része a Hungarikumok Gyűjteményének.

A szintén 2016-ban létrehozott Bükkaljai Kő-út jelvényszerző túramozgalom, a kőkultúra legszebb látnivalóit érinti. Az útvonal egyvégtében vagy több részletben, programokhoz és helyi gasztronómiai fesztiválokhoz csatlakozva is végigjárható. A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat az igazolófüzet megvásárlásával. A füzet ára 1500 Ft, mely tartalmazza a teljesítésért járó jelvényt és annak postaköltségét is. A teljesítés feltétele, hogy tetszőleges módon (gyalogosan vagy kerékpárral), tetszőleges sorrendben és útvonalon felkeressék a mozgalom 16 állomását. A  sikeres teljesítőknek az igazolólapon megadott névre és címre postázzuk a Bükkaljai Kő-út logójával ellátott jelvényt. További információ itt.

web: bukkalja.info.hu

Bükkaljai Kő-út Logó

BÜKKI CSILLAGOSÉGBOLT-PARK

Pályázatot nyújtottunk be 2014-bena Norvég Civil Támogatási Alaphoz Csillagoségbolt-park létrehozásának előkészítésére a Bükki Nemzeti Parkban. „A fényszennyezés problémájának széles körű megismertetése, és Csillagoségbolt-park létrehozásának előkészítése a Bükki Nemzeti Parkban” című projekt támogatásban részesült és 2014. augusztusában elindult a munka.

A projekt célja, hogy minél többen értesüljenek az élővilágot és bennünket, embereket is befolyásoló fényszennyezésről – mint a környezetszennyezés egyik formájáról – illetve fogékonyabbá váljanak  az égbolt látnivalóira, felhívjuk a figyelmet a sötét égbolt megóvásának szükségességére és fontosságára. Ehhez kapcsolódóan felmértük a Bükki Nemzeti Park fényszennyezettségének mértékét, csillagászati bemutatókat tartottunk, lecseréltünk egyes fényszennyezést okozó világítótesteket, majd az összegyűjtött adatokból és információkból felterjesztési dokumentumot készítettünk a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) részére, melynek eredményeképpen 2017. június 6-i döntésével az IDA ezüst rendű Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.

web: bukkicsillagpark.hu

Bükki Csillagoségbolt-park

CIVILEK A HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETI ÉRTÉKEKÉRT

Célunk, hogy megismertessük és közelebb hozzuk az itt élőkhöz megyénk helyi jelentőségű védett természeti értékeit, hiszen sokszor e természeti csodák tőszomszédságában élünk anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Vagyis az igazi felfedezésekhez nem feltétlenül kell új tájakra utaznunk, sokszor elég csupán új szemmel néznünk lakóhelyünkre. Különösen fontos számunkra, hogy a fiatalok körében minél inkább elősegítsük az élő- és élettelen természet csodálatos változatosságának megtapasztalását.

A védett területek megőrzése elsősorban az állam feladata, ám korántsem kizárólag, mivel megóvásukhoz rendszerint nincs meg az elegendő hivatalos kapacitás. A nem védett területeken pedig különösen előtérbe kerül a civil természetvédelem, a helyben élő emberek természetvédelmi tevékenységei. A civil természetvédelem meglehetősen erős hagyományokkal rendelkezik Magyarországon, és a hivatásos természetvédelemmel is egyre szorosabb a kapcsolata. A civil és az állami természetvédelem csak egymással összefogva működhetnek igazán hatékonyan.

Ezt szem előtt tartva Egyesületünk a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán nyertes “Együtt Heves megye helyi jelentőségű védett természeti értékeinek megőrzéséért” című programjának keretén belül felmérte Heves megye helyi jelentőségű védett természeti értékeinek környezeti állapotát, elkészített egy kiadványt, továbbá egy weboldalt, mely a kiadványt kiegészítve bővebb információkkal és szakmai ismeretekkel várja a látogatókat.

web: kaptarko.hu/helyivedett

ÖNKÉNTESEK, GYAKORNOKOK A TERMÉSZET VÉDELMÉÉRT

Fő célunk a természet- és környezetvédelmi munkálatok megvalósításán túl az önkéntes természet- és környezetvédelmi tevékenységre történő ösztönzés, ezáltal a helyi közösségek és általában a fiatalabb korosztály környezettudatosságra és szociális érzékenységre való nevelése.

Az iskolai közösségi szolgálat bevezetésével lehetőséget kínálunk a középiskolás diákok részére az 50 óra önkéntes munka (egy részének vagy teljes egészében) teljesítésére. Továbbá felsőoktatásban tanuló, természettudományok (elsősorban földrajz, környezettan) területén tanulmányokat folytató hallgatóknak lehetőséget adunk szakmai gyakorlatuk Egyesületünknél történő teljesítésére.

2016-ban a dm Kft. támogatásával, Jótettekkel egy jobb világért pályázat keretében valósul meg “Közösségi szolgálat a természetben” nevű programunk, melynek keretében tanösvények és turistautak karbantartásához kapcsolódó munkálatokba kapcsolódtak be a közösségi szolgálatos diákok.

További információ: info@kaptarko.hu