Nagy-Eged Hegyi Tanösvény

Nagy-Eged hegyi természet- és tájismereti tanösvény

 • Helyszín: Eger, Nagy-Eged hegy
 • Állomások száma: 11
  Hossza: 4 km
 • Bejárásához szükséges idő: kb. 3 óra
 • Jelzés: piros T betű
 • Jellege: körtúra
 • Téma: természet- és tájismeret
 • Idegennyelv: angol (táblák tartalma QR kód alapján)
 • Vezetőfüzet: nincs
 • Fenntartó: Kaptárkő Egyesület

Eger belvárosától északkeletre csaknem szigetszerűen emelkedik ki a környezetéből a város „házi hegye”, a Nagy-Eged hegy, melynek képe éppúgy összeforrt a várossal, mint a minaret vagy a templomok tornyai. A hegyen a Tűzliliom Természetvédelmi Egyesület dr. Kárász Imre szakmai vezetésével 1991-ben létrehozott egy 4 km hosszú botanikai-zoológiai-geológiai tanösvényt (Természetismereti tanösvény a Bükk kapujában), mely sajnos a hosszú évek alatt és a vandálok kártékony tevékenységének köszönhetően tönkrement, táblái megsemmisültek. A hajdani tanösvényt 2019-ben a kor igényeinek megfelelően Egyesületünk újította fel és bővítette ki a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, együttműködve a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, az Egererdő Zrt.-vel, Eger Önkormányzatával és a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokkal.

Az 536 m magas Nagy-Egedre érdemes feltúrázni, ugyanis tetejéről páratlan panoráma nyílik Egerre és a Bükkre, de tiszta időben láthatjuk a Mátrát és akár a Tisza-tó csillogó víztükrét is. A tanösvény végigjárása azonban önmagában is nagy élményt, 3–4 órás kellemes kikapcsolódást jelent, miközben észrevétlenül felfedezzük és megismerjük ennek a különleges hegynek az állat- és növényvilágát, tájtörténetét.

A Nagy-Eged hegy kiemelkedő jelentőségű terület természetvédelmi, turisztikai és környezeti nevelési szempontból is. A Bükk hegység részét képezi, ám különleges mikroklímájának köszönhetően egyfajta átmeneti terület az Alföld és a Bükk között. Éppen ennek a változatos környezetnek köszönheti rendkívüli fajgazdag­ságát. Számos olyan állat- valamint növényfaj is található itt, mely a mediterrán, illetve a szubmediterrán területen honos.

1978-ban a Heves Megyei Tanács a terület nagyobb részét (167 hektárt) „Nagyegedi növénytársulás” néven helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította. A védettség indoka és célja, hogy biztosítsa a természetvédelmi jelentőséggel bíró természetes és természetszerű élőhelyek, társulások védelmét; őrizze meg a védett és fokozottan védett fajok állományát, egyedszámát, populációik életképességét. Őrizze meg a terület kiemelkedően magas biológiai sokféleségét a termőhelynek megfelelő, őshonos fajok tekintetében, és biztosítsa a terület további, természetvédelmi célú kutatását és fejlesztését.

A terület – Vár-hegy – Nagy-Eged néven – az Európai Uniós Natura 2000 hálózatnak is része, mint különleges természetmegőrzési terület, mivel az európai közösség szempontjából is jelentős fajok és élőhelytípusok találhatóak meg itt.

Az állomások részletes leírása az alábbi linkeken található.

Scroll to Top