Ismeretterjesztés

IGAZI TAPASZTALATOK

Véleményünk szerint a természetet megismerni nem az iskolapadban, hanem kint, az élő természetben lehet igazán, ezért kiemelt célunk a természeti- és kulturtörténeti értékek bemutatása és megismertetése tanösvények segítségével, turista-útvonalak fejlesztésével, tájékoztató- és információs táblák kihelyezésével, kiadványok megjelenítésével, előadások és túrák, ismeretterjesztő kirándulások szervezésével.

KÖRNYEZETI NEVELÉS

Programjainkat főként általános iskoláknak és középiskoláknak ajánljuk, de igény szerint felsőoktatási intézmények hallgatói és egyéb érdeklődők számára is szervezünk előadásokat és túrákat, ismeretterjesztő kirándulásokat.

Terepi és tantermi interaktív ismeretterjesztő előadások és foglalkozások 6-14 éveseknek.

  • tájékozódás, turistajelzések
  • kerékpáros KRESZ
  • Bükk geológiai viszonyai
  • Eger védett fái
  • környezettudatos életmód
  • kreatív újrahasznosítás
  • csillagászati alapismeretek

Tantermi előadás díja: 10.000 Ft/alkalom (1–1,5 óra)

Érdeklődni az info@kaptarko.hu e-mail címen lehet.

TANÖSVÉNYEK

A tanösvények nemcsak hasznos információkat közölnek az odalátogatókkal, hanem biztosítják a természet adta szabadságérzetet és az önálló felfedezés örömét is.

Önálló pályázati programok keretében megvalósítottuk a Szarvaskői Geológiai Tanösvény felújítását, a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen a kaptárköveket bemutató tanösvény kiépítését, az Eger melletti Mész-hegy – Nyerges-tető helyi jelentőségű védett természeti területen a földtani felépítését, természetes élőhelyeit, tájhasználati módjait, a bükkaljai kőkultúra emlékeit bemutató tanösvény kiépítését és Demjén Község Önkormányzatával közösen a demjéni kőfaragó mesterség tradícióit bemutató tanösvény kialakítását.

A Norvég Civil Támogatási Alap kulturális örökségvédelem kategóriájában nyertes és támogatott pályázatunk keretében Bükkaljai Kő-út néven létrehoztunk egy tematikus utat, mely a térség tradicionális kőkultúráját, kultúrtörténeti és természeti értékeit mutatja be Siroktól Kácsig.

INFORMÁCIÓS TÁBLÁINK

Tanösvényektől függetlenül is szükségét érezzük a  természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását és megismertetését, melyet a helyszíneken szakemberek segítségével összeállított információs tábláink segítenek.

kaptarko-ismeretterjesztés
KIADVÁNYAINK

Egyesületünk kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy kiadványainkkal minél szélesebb körű és minél magasabb szintű ismeretterjesztést és információnyújtást végezzünk. Ennek érdekében igyekszünk megjelentetni tájékoztató, információs és oktatási célzatú kiadványokat, melynek nagy része támogatóink jóvoltából ingyenesen hozzáférhető. Kiadványaink pdf formátumban letölthetőek.

Scroll to Top