Előadás: Az elektronikai eszközök társadalmi, környezeti hatásai

Előadás: Az elektronikai eszközök társadalmi, környezeti hatásai

A Kaptárkő Egyesület a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége országos kampánya keretében előadást szervez az elektronikai eszközök környezeti és társadalmi hatásairól.
Az előadás célja, hogy felhívja a figyelmet az elektronikai eszközök előállításához, használatához kapcsolódó környezeti és társadalmi problémákra, valamint a tervezett elavulás elleni fellépés fontosságára!

Az előadás helye: Eger, Érseki Palota, Vetítő terem (Eger, Széchenyi István u. 3.)
A rendezvény időpontja: 2019.11.28. csütörtök, 15 óra

Az előadás ingyenes, de kérjük, amennyiben módjában áll regisztráljon a visiteger.com/hasznos/kepzes/kornyezettudatossag-szemleletformalas/ felületén!

A rendezvény háttere:
Világszinten 8,6 milliárd okostelefont adtak már az elmúlt évtizedben. Európában a fogyasztók átlagosan 1,5-2 évente újra cserélik a mobiltelefonjaikat. Ezzel is hozzájárulunk a hulladékhegyek növeléséhez. Csak elektronikai hulladékból évente 4500 Eiffel-torony tömegével egyenlő mennyiség keletkezik. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak: a nyersanyagok kibányászása, az összeszerelés, a szállítás, a csomagolás mind jelentős környezetterheléssel jár.

Mindannyian hallottunk már olyanról, hogy a számítógép egy héttel – az egyébként is rövid – garancia idő után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, a nyomtató az új tintapatron beszerelése után sem akar működni. Az újabb okostelefonokban már ki sem lehet cserélni az akkumulátorokat, ha az elöregszik, vehetünk új telefont. Egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy mindez nem véletlen, hanem a tervezett elavulás számlájára írható. Fogyasztóként és környezetvédőként is fontos, hogy a tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan öt, majd tíz év legyen. Ennek érdekében aláírást is gyűjtünk a 2019.09.27-i akciónapon.

További információ:
Keszeli Judit
Kaptárkő Egyesület
k.jucmo@gmail.com
0670/6365469

Comments are closed.