Bükkaljai hétvége a Hazajáró Egylettel

Bükkaljai hétvége a Hazajáró Egylettel

2019-ben is – immáron 4. alkalommal – megrendezzük a Hazajáró Egylettel közös Bükkaljai hétvégénk, mely túrái idén a Hazajáró Kupa részei.

A hétvége során a Hazajáró honismereti műsor alkotói lesznek vendégeink és túratársaink a Bükkalján. Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár mellett a sorozat “vendég” szereplőivel és stábjából is sokakkal találkozhattok. Az egész hétvégés program célja, hogy népszerűsítsük Kárpát-medencei természetjárást és a turizmust, valamint megismertetni a résztvevőkkel egy különleges tájat, a Hungarikum címmel kitüntetett Bükkalját és annak egyedülálló kőkultúráját.

PROGRAM:

Október 4. péntek – Beszélgetés a Hazajáró Egylet küldetéséről és tevékenységeiről

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet 2015. április 3-án alakult meg Budapesten. Az egyesület kezdeményezői a Duna TV „Hazajáró” c. honismereti és turisztikai műsorának rajongói voltak, akik úgy érezték, hogy a műsor körül kialakult „baráti kör” az évek során mozgalommá nőtte ki magát, amelyet szervezett formába öntve kívánnak tovább működtetni. A civil szervezet tagságát a nézők mellett a műsor készítői, külhoni szereplői, honismereti vezetői, szállásadói és az elszakított területeken élő helyi magyar közösségek lelki, szellemi vezetői alkotják.

Helyszín: Várkúti Turistaház

Időpont: 2019. október 4. péntek

Október 5. szombat – Bükkaljai kőkulTÚRA: Eger és Ostoros kőemlékei

A Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra látnivalóit és emlékeit bemutató Bükkaljai kőkulTÚRA túrasorozatunk során megismerjük a rejtélyes kaptárköveket, a hatalmas kőhodályokat, a különleges barlanglakásokat, de láthatunk majd kőbújókat, patakokon és árkokon átívelő kőhidacskákat, kőfalú házakat, kőkerítéseket, kőpadokat, művészien faragott sírköveket, út menti feszületeket és szobrokat.

Várjuk az érdeklődőket minden korosztályból, a túrasorozat ugyanis nem a teljesítményről szól, hanem a Bükkalja kulturális és természeti látnivalóinak megismeréséről. Az útvonalat úgy állítottuk össze, hogy közben bőven akad látnivaló, melyeket részletesen be is mutatunk.

Találkozóhely és időpont: Noszvaj, Várhegyi elágazás – buszmegálló; 9:00-kor

Egerből a 8:40-kor vagy a 8:50-kor induló busszal érdemes érkezni.

Az autóval érkezőknek is érdemes a kocsikat Egerben leparkolni és buszra szállni, ugyanis a túra végeztével, Ostorosról szintén vissza tudnak jutni Egerbe busszal.

A túra indulása: legkésőbb 9:15-kor!

Útvonal: Várhegyi elágazás – Ibolyás-tető – Cakó-tető kaptárkövei – Király-rét – Mész-hegy kaptárkövei – Nyerges-hegy kaptárkövei – Kerek-hegy – Csúnyamunka – Ostoros, Tájpince

Táv/szintemelkedés: 19 km/320 m (könnyű túra)

Időtartam: 7-8 óra

A túra végén, 16-17 óra között érkezünk Ostorosra a Tájpincéhez, ahol szerény vendéglátással vár minket az Ostorosi Nyugdíjas és Hagyományőrző Klub.

Helyi busz Ostorosról vissza Egerbe: 17:09-kor és 18:19-kor

október 6. vasárnap – Bükkaljai kőkulTÚRA: Bükkzsérc és Bogács kőemlékei

Találkozóhely és időpont: Noszvaj-Síkfőkút, Hotel Síkfőkút mögötti parkoló; 9:15-kor

Egerből a 8:50-kor induló busszal érdemes érkezni (jegyet Noszvaj, síkfőkúti elágazásig kell kérni és ott leszállva rövid sétával elérhető a találkozási pont).

Az autóval érkezők a kocsikat Noszvaj-Síkfőkút is le tudják parkolni, ugyanis a túra végeztével, Bogácsról vissza tudnak ide jutni busszal.

A túra indulása: legkésőbb 9:30-kor

Útvonal: Noszvaj-Síkfőkút – Novaji-kunyhó – Patkó-sziklák – Bükkzsérc – Alsó-hegyi pincék – Bogács

Táv/szintemelkedés: 14 km/320 m (könnyű túra)

Időtartam: 5-6 óra

A túra végén, 15 óra körül érkezünk Bogácsra, ahol érdemes felkeresni a Gyógy- és Strandfürdőt és a termálmedencékben kipihenni a hétvége fáradalmait.

Helyi busz Bogácsról vissza Egerbe (Noszvaj érintésével): 17:01-kor

A Hazajáró Kupa résztvevőinek az egyik, tetszőlegesen választott túrát kell teljesíteniük (szombati vagy vasárnapi).

A hétvége résztvevőinek a Várkúti Turistaház kedvezményes szálláslehetőséget biztosít 12.000 Ft/fő/hétvége áron, 2 éjszakára, félpanziós ellátással (reggeli, vacsora) – kizárólag teljes hétvégés (2 éjszakás) foglalás esetén, a szállásdíj előre történő átutalásával.

Érdeklődés és szállásfoglalás (a programra hivatkozással) Kerecsendi Nándinál: varkutith@gmail.com

Jó tudni: Érdemes előre foglalni, ugyanis az eseményhez közeledve vagy egy csoport esetleges bejelentkezése esetén igencsak meg tudnak fogyatkozni a helyek a turistaházban.

Comments are closed.