Ó-Bükki túra októberben

Ó-Bükki túra októberben

Lassan már egy éve, hogy az Ó-Bükk vadregényes vidékén barangoltunk, így ősszel újra túrára invitáljuk az érdeklődőket, hazánk egyetlen homokkő hegyvidékére. Ezúttal is az őszi színekbe öltözött bükkösök, szurdokok világában kirándulunk. Akinek még nem ismerős ez a vidék, az rá fog csodálkozni a mély szurdokvölgyekre, a háborítatlan erdőségekre, az öreg gyümölcsösökre és a hatalmas homokkő sziklafalakra. Aki már járt itt velünk, annak mindez nem lesz új, de a hegység ősszel talán a legszebb arcát mutatja, a színes erdőkkel, a hajnali párával a völgyekben, és a szép őszi napsütéssel a csúcsokon.

Időpont: 2019. október 11-13. (2 éjszaka)

1.nap

Találkozó (17 órától) az arlói Gyepes-völgy végén – már a védett területen belül – található Keserű-Völgyi Vendégházban (a pontos koordinátákat és az oda vezető útvonalat a túra előtt küldjük el).

A busszal érkezőknek felszállítást tudunk biztosítani a buszmegállóból a házig, előre egyeztetett időpontban.
Este közös vacsora főzés bográcsban.

2.nap

Reggeli után elindulunk a legendákkal övezett hegyvidék felfedezésére. A hiedelem szerint hajdan rablólovagok hatalmas mennyiségű kincset rejtettek el a hegyek gyomrában kanyargó pince labirintusokban. Aki már volt velünk tavaly, annak ismerős lesz a táj: a nyáron megismert túraútvonalon megyünk végig, de most az Ó-Bükköt őszi színeibe öltözve csodáljuk meg.

A Vajdavár legendákkal, rablólovagokkal, kincsekkel övezett csúcsa után a Pataj-völgy háborítatlan erdőrezervátumának mély szurdokán keresztül Palina-puszta ősöreg almafákkal tarkított gyümölcsösébe visz utunk. Az aktualitást az adja, hogy ilyenkor ősszel érlelik gyümölcsüket a századelőn telepített almafák. Innen aztán a gerincen átbukva szállásunk felé vezet tovább utunk, ahol az estét grillezéssel töltjük.

Táv: 22 km; szint: 620 m.

3.nap

Reggel után összepakolunk, kocsiba pattanunk és egy fél óra alatt átutazunk a hegyvidék északi peremére (aki nem autóval jött ne aggódjon, a telekocsikat összeszervezzük). Itt, a szlovák-magyar határon árválkodnak az egykori Biriny-vár romjai, mely szintén egy legendákkal övezett hely és az utóbbi időkben sajnos csak az illegális kincskeresők látogatják. A vár felfedezése után a közeli Kissikátorba megyünk, ahol megnézzük az ország talán legeredetibb körtemplomát, melyet gyönyörű festett kazettás mennyezet díszít.

A délutáni órákban indulunk haza.
Táv:8 km; szint: 220 m.

Utazás:

Saját autóval a legegyszerűbb (a telekocsik összeszervezésében segítünk), de a völgy bejárata könnyedén megközelíthető busszal is (Budapest – Ózd vonalon az Arló, Jókai utca megálló; a buszok két óránként indulnak a Stadiontól).

Szállás:

A Keserű-Völgyi Vendégházban, az Ó-Bükki erdőrengeteg közepén, tájvédelmi övezetben, lakott területtől 7 km-re, gépjárműforgalomtól mentes, csendes, erdei környezetben. 16 fő elszállásolása 3 szobában ágyakon és pótágyakon, illetve az étkezőben matracokon történik. A vendégház fűthető, benne jó felszerelt konyha és étkező található, illetve a szobákhoz meleg vizes zuhanyzó és WC is van. A ház kertjében a “bevállalósabbaknak” (már hideg éjszakák lesznek akkor) lehetőségük van sátrazásra is, természetesen kedvezőbb áron.

Étkezés:

Mivel a szállás a településtől messze, az erdőben található, így mindent hozott anyagból kell megoldanunk. Ezért a részvételi díj tartalmazza az esti meleg étkezést. A vacsorát pénteken bográcsban készítjük el közösen, szombaton pedig közösen grillezünk a tábortűznél.

A reggelit és az ebédre szánt szendvicseket mindenkinek egyénileg, a hozott alapanyagokból kell megoldania.

Részvételi díj:

16.500 Ft (2 éj szállás házban, 2 vacsorával, túravezetéssel és szervezéssel)

Jelentkezési határidő: nincs, csupán a helyek fognak elfogyni…

Jelentkezés:

Email-ben, név és az utazási mód (kocsi, tömegközlekedés – honnan?) megadásával.

Havasi Norbert (havasin@kaptarko.hu)

A jelentkezés kizárólag a 16.5000 Ft részvételi díj befizetésével válik érvényessé!

Comments are closed.