Pieninek – túrák a Dunajec sziklavilágában, Dél-Lengyelországban

Pieninek – túrák a Dunajec sziklavilágában, Dél-Lengyelországban

A Tátra csúcsainak, és turistatömegeinek árnyékában bújik meg az ez elvarázsolt hegyvidék, ahol sziklák, szurdokok, romantikus várak várnak. Fürdünk egyet egy természetes termálfürdőben, tutajozunk a Dunajecen, felmászunk a Pieninek sziklás csúcsaira, túrázunk szurdokokban, vízesések mellett, helyi sajtok és csapolt sörök társaságában.

Időpont: 2019. szeptember 6-8. (3 nap/2 éj)

1. nap
Budapest, termálforrások és a Nedeci-vár

A reggeli korai indulás után a déli órákban érkezünk meg a Pieninek lábánál fekvő kis faluba, Felsőzúgóba. A település nem nagyon ismert, bár igen jó termálvizek fakadnak a határában. Talán a leglátványosabb forrás a falu közepén, egy utcasarkon, egy 30 m átmérőjű kráterban bukkan a felszínre, ami szerencsére még napjainkban sincs kiépítve, így a hegyek ölelésében bárki szabadon élvezheti a 24 fokos termálvizet. Itt megállunk ebédidőben egy pancsolásra.

Délután a Vörös-kolostor mellett elhaladva benézünk Nedec várába, ami talán a Szepesség legromantikusabb középkori vára, az utolsó inka uralkodó (!) emlékezetével emelkedik a hegyek közt kanyargó Nedeci-tározó türkizkék vize fölé.

Az estét egy romantikus kastélyra emlékeztető menedékházban, a Három-korona sziklacsúcsa alatt csapolt sörök, és a helyi gasztronómiát is felvonultató bőséges vacsoránk, na meg egymás társaságában töltjük.

2. nap
Pienini Nemzeti Park, tutajozás a Dunajecen, túra a Pieninek sziklás csúcsaira

 

 

 

 

 

 

Reggel korán indulunk, amikor a konyha még nincs nyitva, így ezen a napon nincs lehetőség a házban reggelire, ezért szendvicsekkel készülj! Egy 20 perces helyközi járatos buszozással a szomszéd településre utazunk, hiszen innen indul a dunajeci tutaj-túra! A Pieninek sziklás csúcsait a Dunajec kanyargós kanyonja vágja át, ahol a turisták szórakoztatására tutajokkal viszik a népet a zúgókon át a hegység túloldalán fekvő Szczawnicáig. Mi is kihasználjuk az alkalmat, és másfél óra alatt átcsorgunk a hegység északi lábához, hiszen innen indul a túránk.

Kikötés után egy helyi krimóban meleg bigosz és egyéb jóféle lengyel csapolt sörök fogadnak, majd felkapaszkodunk a Sokolica folyó fölé magasodó sziklás csúcsára, majd kaszálóréteken keresztül a Pienini-várhoz, hol Árpád –házi Szent Kinga is töltötte szűzies napjait. Innen a hegység jelképéhez, a Három Korona látványos sziklacsúcsaihoz túrázunk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Tátra havas csúcsaira, a Dunajec völgyére, a Czorsztynski-víztározóra és alant a mélyben szállásunkra, ahová egy szurdokon leereszkedve az esti órákban érkezünk. Este a szálláson vacsora.
(szint: 820 méter fel, 750 méter le, menetidő: 5-6 óra, táv: 10 kilométer)
Busz indul Sromowce Niznéből 7:48-kor!

3. nap
Biala Woda, Vysokéskalky (1051 m), Budapest

Reggel összepakolunk, és egy jó helyi reggeli után elhagyjuk szállásunkat. Autóinkkal keresztülutazunk a Pieninek gerincén és BialaWoda településhez megyünk. Itt a Homole-patak vízesésekkel tarkított szurdokvölgyén keresztül sétálunk fel az öreg hagyásfákkal tarkított alhavasi legelőkig. Felmászva a hegység gerincére a Történelmi lengyel-magyar határra érkezünk, ahol még néhol állnak az ezeréves határ határkövei. Felmászva a Vysoké-skalky 1051 m magas sziklás csúcsára megérkezünk a Pieninek legmagasabb pontjára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik alattunk a Pieninek, a Gorce, a Magas-Tátra és a Szepesi-magura csúcsaira.

Alhavasi legelőkön keresztül ereszkedünk vissza a parkolóhoz – de közben benézünk egy szetenára, ahol a pásztoroktól jóféle helyi sajtokhoz tudunk hozzájutni.
(szint: 390 méter fel, 390 méter le, menetidő: 3-4 óra, táv: 8,5 kilométer)

Részvételi díj:
Egyesületi tagoknak: 24 500 Ft/fő
Tagsággal nem rendelkezők részére: 29 500 Ft/fő

Jelentkezési határidő: 2019. június 4. (kedd)
Jelentkezésed a részvételi díj befizetésével válik aktívvá!

Érdeklődni és jelentkezni:
Klein Dávid
kleindavideger@gmail.com
+36 30 507 07 47

Az út ára tartalmazza:
A szervezést, a túravezetést, és a szállást a lengyel PTTK turistaházában, illetve a szállás által biztosított bőséges reggelit és még bőségesebb 3 fogásos vacsorát a helyi gasztronómiából, a kiírás szerint.

Az út ára nem tartalmazza:
– az utazást, ami személyautókkal történik,
– az étkezést,
– biztosítást,
– a belépőket, amik az alábbiak szerint alakulnak:

– Nedec vára: 25 PLN
– tutajozás: 55 PLN
– csónakos átkelés: 5 PLN
– kilátópontok: 2 x 5 PLN
– parkolás: 20-30 PLN

Utazás:
Az utazás személyautókkal történik. A telekocsik összeszervezésében természetesen segítünk. Az utazás árát mindenki az autó sofőrével rendezi.

Létszám: 10-20 fő

A túra nehézsége:
A Pieninek könnyű terepnek számít. Mindenhol kiépített turistautakon haladunk, de az utak sokszor meredekek. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetőek, semmilyen technikai kihívást nem jelentenek.

Szállás:
Két éjszakát töltünk Sromowce Nizne falu mellett, a Három Korona sziklaszirtjei alatt álló turistaházban, 2-3-4 ágyas, egyszerű szobákban. Mindegyik szobához tartozik hideg / meleg vizes fürdőszoba WC-vel. A szobák beosztása a helyszínen az útra történt jelentkezés sorrendjében történik. A szálláson van ágynemű.

Időjárás:
A Pieninek hegyvidékének és egyáltalán Délkelet-Lengyelországnak az éghajlata kicsit hűvösebb, mint az otthon megszokott, de ettől lényegesen nem tér el. A hegyekben gyakrabban várható csapadék, ősszel a reggelek hűvösek, ködösek lehetnek. Májusban napközben a ragyogó napsütéstől, az izzasztóan meleg napsütéstől a havasesőig bármi előfordulhat, ezért figyeld az időjárást, és aszerint készülj.

Felszerelés:
Könnyű túrafelszerelés szükséges, elsősorban egy kényelmes, bejáratott, vízálló bakancs, egy jó esőkabát, valamint meleg pulcsi, sapka, és legyen nálad váltás aláöltözet. Szükséges lehet még: fejlámpa. A túrákhoz hozz magaddal egy kisebb méretű kényelmes hátizsákot is, az éppen nem szükséges holmid és a nagy táskád végig a szálláson, illetve a buszon hagyhatod.

Élelem:
A két napra célszerű itthonról néhány szendvicset és egyéb apróságot hozni (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Szállásunkon található konyha, ahol esténként megismerkedhetsz a lengyel gasztronómiával (ezt a szállás ára tartalmazza) és a helyi ételkülönlegességekkel (na meg van csapolt sör is). Reggeli a szombati korai indulás miatt csak vasárnap van. Kártyával lehet fizetni a szálláson.

Comments are closed.