Bükkaljai kőkulTÚRA 2019 – Egerbakta és Sirok kőemlékei

Bükkaljai kőkulTÚRA 2019 – Egerbakta és Sirok kőemlékei

A Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra látnivalóit és emlékeit bemutató túrasorozatunk következő alkalma 2019. április 6-án, szombaton kerül megrendezésre, Egerbakta és Sirok kőemlékeinek a bemutatásával. A túra igazi kaptárkő-kuriózumokat tartogat: meglátogatjuk a Bükkalja egyik legkevésbé ismert fülkés sziklacsoportját, az Egerbakta határában emelkedő kaptárköveket, illetve a Sirok-rozsnaki sziklakúpokat, melyek szintén kiesnek minden túraútvonalból. Ezután besétálunk Sirokba, ahol a környék legnagyobb sziklavára mellett emelkedik a Törökasztal, vagy Oltárkő sziklatornya, melynek a tetején találjuk a kaptárkövekre jellemző „áldozati üstök” legnagyobbikát.

Időpont: 2019. április 6. szombat

Útvonal: Bátor-Bükkszéki elágazó – Rábca-völgy – Szent-völgy, kaptárkövek – Rozsnak-völgy, kaptárkövek – Sirok – Siroki-vár

Táv/szintemelkedés: 18 km/320 m (közepesen nehéz túra)
Időtartam: 8 óra

Találkozóhely és időpont: Bátor-bükkszéki elágazó; 8:30-kor (indulás: legkésőbb 8:45-kor)
A busz 8.00-kor indul Egerből, 8.32-kor van a megjelölt buszmegállóban. Az autókkal a szomszédos bekötőúton (az Országos Kék-túra nyomvonalán, Rozsnak-Sirok felé) lehet leparkolni.

Visszaérkezés Egerbe: 17:15-re, a Sirokból 16:41-kor induló busszal.
Az autókhoz szintén ezzel a busszal átszállással, vagy gyalog, az OKT-n keresztül vissza, Sirokból még kb. 1,5-2 óra séta.

Túravezető: Klein Dávid (+36305070747)

Comments are closed.