Ararát

Ararát

Időpont: 2019. Július 28. – Augusztus 3.

1. nap
Repülés a kelet-törökországi Van városába. Innen kisbusszal utazunk át az esti órákban Dogubeyazitba, az Ararát alá. Itt még este összepakolunk és készülünk a másnapi indulásra.

2. nap
Reggel hajnalban kelünk és kisbusszal kiutazunk a hegy alá. Innen, a felkelő Nappal indulunk 2000 m-ről. Hegyi legelőkön gyalogolunk egyre feljebb a nomád kurdok sátrai és birkanyájai között, a hósapkás csúcs irányába. Kora délután érkezünk meg az 1. táborba, 3200 m-re. A délutánt pihenéssel, akklimatizációval és erőgyűjtéssel töltjük, hiszen kell az erő másnapra (is).
Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel

3. nap
Korai kelés után elindulunk újra csak fölfelé. A köves, kanyargós hegyi úton lassan fogy a levegő is, így csak lassan, az akklimatizációra ügyelve haladunk, míg el nem érjük a 2. tábort 4200 m-en. Itt kőből rakott szélfogók közé tudjuk felállítani sátrainkat (vagy elfoglaljuk a telepített sátrakat igény szerint).
Itt már hóviharokra is számíthatunk, illetve a hajnali órákban akár – 10 fokra is!
Mivel másnap hajnalban kelünk, így a délutánt pihenéssel, alvással töltjük.
Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel

4. nap
Hajnal fél háromkor kelünk, és háromkor elindulunk a csúcs felé. Alattunk pislákolnak Dogubeyazit és a környező falvak lámpái, előttünk meg a többi mászó fejlámpája kígyózik fel a csúcs felé. Lassan világosodni kezd és a hegy hatalmas kúp alakú árnyékot vet az alattunk elterülő kopár tájra. 4800 m-en elérjük az örök hó és jég birodalmát. Innen már csak egy jó óra a csúcs. És egyszer csak ott állunk a zászlókkal teletűzdelt főcsúcson, ahonnan már nincs tovább felfelé! Alattunk, 4000 m-el mélyebben az Araksz-völgye csillog, távolabb az örmény főváros, Jereván, na meg Irán és Törökország 2-3 ezres hegyei.
Miután kilihegtük magunkat, elindulunk lefelé. 4200 m-en összeszedjük lent maradt holmijainkat és nekivágunk a további ereszkedésnek az 1. táborig, 3200 m-re.
Az éjszakát itt töltjük.
Menetidő: 8-10 óra, szintkülönbség: 936 méter fel, 1900 m le.

5. nap
Reggel összepakolunk és lesétálunk 2000 m-re, ahol már vár ránk a kisbusz, ami visszaszállít Dogubeyazitba.  A délutánt a városban töltjük regenerálódással, illetve egy törökfürdőben áztatjuk ki az út porát. Este egy közös vacsorával zárjuk az utat. Menetidő: 4 óra, szintkülönbség: 1000 m le.

6. nap

Tartaléknap rossz idő esetére.
Ha minden simán megy és ezt a napot nem kell igénybe venni az Araráton, akkor ezen a napon vásárolhatunk Dogubeyazitban, illetve aki nem vett részt az út első felén, az megnézheti az Ishak pasa szerájt, illetve Noé bárkáját.

Délután fakultatív program keretében a közeli Diyadinba utazunk, ahol a Tendürek vulkán lábánál egy gejzírmezőn forró vizek fakadnak. Itt áztatjuk magunkat néhány órán keresztül az egyik elszeparált medencében (a keleti világban családtagok és barátok fürödnek együtt, nem keverednek idegenekkel).
Este még egy utolsó bőséges török gasztro-élmény.

7. nap
Hajnalban kelünk és utazunk Van városába a reptérre, innen pedig repülünk Budapestre.

Tudnivalók!

Utazás
Repülővel, isztambuli átszállással utazunk a kelet-törökországi Van városáig. Innen bérelt autóbusszal, helyi sofőrrel utazunk tovább Dogubeyazitba, az Ararát alá.

Túra nehézsége
Nehéz hegymászótúra, nehéz gyalogtúrákkal. Bár az Ararát semmilyen különös technikai kihívást sem rejt, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel.

Az Ararátra a felszerelésünk egy részét van mód lóval felszállíttatni. Egy ló 3 db 20 kg-os csomagot szállíthat, aminek az ára 100 €/ló, azaz csomagonként közel 35€.  Ezt az út ára nem tartalmazza, ezt mindenki maga döntse el, hogy mit és mennyit akar szállítatni. Így ezt az árat a helyszínen fizetjük.
Az Araráton napi 1000 m szintemelkedésre kell számítani, ez napi 4-6 óra gyaloglást jelent.
4800 m felett már hó és jég borítja a hegyet, így itt hágóvassal fogunk gyalogolni. Jégcsákány nem szükséges, elég a túrabot is.
4200 m felett hajnalban fagy, így ennek megfelelő ruházattal és hálózsákkal készülj (erről majd részletesen a felszerelések között).
A terep egyébként semmilyen komolyabb technikai kihívást nem tartalmaz, de a magasságra oda kell figyelni! Próbálunk előtte akklimatizálódni (aki jön az út első felére, nekik ott a Süphan), de nem árt, ha a mászás előtt néhány héttel elmész egy alpesi háromezresre.
A magashegyi betegség nem tréfa, kérjük, vedd az akklimatizációt komolyan! Amennyiben mutatkoznak rajtad a magashegyi betegség komolyabb tünetei, úgy minden esetben vissza kell fordulnod és alacsonyabb szintre menned!

Mivel magashegyi túrázásról van szó, így előfordulhatnak nem várt események – és itt elsősorban az időjárásra kell gondolni. Rossz idő esetén akár a csúcs alól is visszafordulhatunk – erről a túravezető dönt, és a döntés mindenkire vonatkozik!

Szállás
Egyszerű, de tiszta és komfortos szállodákban alszunk, ahol minden alapvető szolgáltatást megtalálsz, bár sokszor egyszerűbb variációban, mint Európában. A zuhanyzók és vécék tisztasága általában rendben van, és meleg vízre is számíthatunk általában (fontos, hogy a mellékhelyiségekben a papírt külön kell az erre szolgáló edényben gyűjteni).
A hegyen való sátrazás során mérsékelten kiépített sátorhelyeken alszunk, ahol van étkezősátor, víz. A víz nem iható, így azt nekünk kell felcipelni, vagy lóval felvitetni.

Időjárás
Az Örmény-felföldön – míg a nappalok forróak – a magas fekvésnek és a kontinentális éghajlatnak köszönhetően az éjszakák hűvösek is lehetnek. Hegyvidéken 3000 méter felett a magashegységeknek megfelelő éghajlat uralkodik, számítanunk kell hóesésre, hóviharra és fagyra is, hiszen az Araráton 5000 méter fölé megyünk. Ide kötelező a teljes téli felszerelés!

Felszerelés

 • cipő: Az Araráton mindenképp olyan bakancs szükséges, melyre tudunk hágóvasat erősíteni, a könnyű trekking bakancs, de még inkább a trekking cipő nem megfelelő! Emellett hozzál magaddal egy jól lélegző könnyű cipőt vagy túraszandált lentre a városba.
 • Ruházat: a városokban könnyű, szellős ruházat a célszerű, de figyeljünk arra, hogy Törökország bár világi ország, de a lakosság nagy része muszlim, ezért feltétlen szükséges a hosszú, könnyű nadrág és a hosszú ujjú szellős ing (különösen a nőknek!), ami takarja a vállat. Tehát öltözködjünk visszafogottan! A hegyekben a kényelmes víz és szélálló „lélegző” ruházat szükséges (elsősorban nadrág és kabát), amelyhez meleg aláöltözet szükséges. Fontos a réteges öltözködés!
 • Ne feledjük otthon a sapkát és a kesztyűt sem! Kesztyűből két párat hozzál, egy vastagabbat, és egy vékonyabbat.
 • napszemüveg (UV szűrős), naptej
 • hágóvas
 • túrabot hótányérral
 • evőeszközök, gázfőző
 • derékalj és hálózsák (legalább -15 fokig)
 • fürdőruha

Higiénia
Bár Törökország keleti végei már erősen Ázsia, de ennek ellenére nincs ajánlott oltás, de a Hepatitis A és B védőoltás jól jöhet akár itthon is. De azért az alap higiéniára érdemes odafigyelni. Palackozott víz fogyasztását javasolt, ami szinte mindenütt kapható. Ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű problémákat.
Természetesen alap gyógyszereket (lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt) hozzál magaddal.

Élelem
Az árak Törökországban a magyarországihoz hasonlóak, illetve keleten kissé alacsonyabbak, de minden alku kérdése.
Ha nincsenek speciális étkezési igényeid (pl. ételallergia), akkor csak minimális kaját hozz, hiszen a városban jobbnál jobb étkekből válogathatsz (ugye a török konyha…). A hegyre érdemes élelmiszereket pakolni, mert ha csak az Ararátra jössz, és nem jössz előtte velünk Kelet-Törökországba, akkor nem lesz időd bevásárolni.  Ha már előtte velünk leszel, akkor lesz idő vásárolni, itt is kapható mindenféle tartós élelmiszer a konzervektől a porlevesig (legfeljebb kicsit más az íze).

Pénz-ügy
A fizetőeszköz az Új Török Líra (YTL, jelenleg 52 Ft körül alakul), de Euro-t érdemes vinni, ezt sok helyen be tudod váltani, de sokszor fizetni is lehet vele. Az USA dollár is jól megy. Bankkártyát is egyre több helyen fogadnak már el, főleg a nagyobb áruházakban.

Belépők (Ishak Pasa Saray, Diyadin, Noé bárkája): kb. 3-5 €
Felszerelés felszállítása lóháton (3 x 20 kg / ló) a 4200 m fekvő felső táborig: kb. 35 € (100 € / ló)

Vám
A Törökországba belépéstől számított 150 napig érvényes útlevél szükséges a magyar állampolgárok részére! Az államközi egyezmények alapján magyar állampolgároknak nem kell vízum Törökországba.
A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan is tájékozódj!

Részvételi díj:
188 000 Ft/fő
Aki részt vesz a kirgíziai úton, nekik ez lesz az akklimatizációs túra. Nekik a túra bekerülési költsége 148 000 Ft.

Előleg: 98 000 Ft, amit április 25-ig (hétfő) kell átutalnod. Jelentkezésed az előleg átutalásával válik aktívvá, ugyanis ezt utalnunk kell tovább helyi partnerünknek, aki az engedélyeket intézi.
A fennmaradó 50 000, illetve 90 000 Ft-ot június 3-ig (hétfő) kell utalnod.
Fontos! Utazásunk árát 325 Ft-os € árfolyamig tudjuk tartani.

Az út legalább 6 fővel indul!

Az út ára tartalmazza:

 • az utazást Van repteréről Dogubeyazitba, és túra végén vissza a Van-i reptérre
 • transzfert az Ararát alá, majd vissza
 • 3 éjszaka szállás az Ararát alatt, Dogubeyazitban, szállodában
 • ha a tartaléknapot nem vesszük igénybe, akkor a város környékén utazunk a látnivalókhoz. Ennek az utazásnak az árát is tartalmazza a részvételi díj
 • az engedélyt az Ararátra (az Ararát katonai terület, ide külön pénzért külön engedélyt kell intézni)
 • a hivatalos kísérő díját
 • mindezeket a szolgáltatásokat helyi partnerünk intézi
 • a magyar nyelvű túravezetést

Az út ára nem tartalmazza:
a nemzetközi repülőjegyeket, a reptéri illetékeket, belépőket, a borravalót, továbbá a védőoltások, a biztosítás, valamint a csomagszállítást a felső táborig (egy ló 100 €, amire összesen 3 db húsz kilós csomag fér. Ezt a helyszínen szervezzük össze).
Étkezés önellátó.
Továbbá nem tartalmazza a belépőket (Noé bárkája 5 TRY, Ishak Pasa palotája: 15 TRY).

Comments are closed.