Túra- és szakvezető képzést tartottunk

Túra- és szakvezető képzést tartottunk

Egyesületünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából a „Fülkés sziklák, kaptárkövek – A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő kaptárkövek megőrzése” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00031 számú projekthez kapcsolódóan, túra- és szakvezető képzést bonyolított le, melyen kiemelt hangsúlyt kapott a természetvédelem és a Hungarikum címmel kitüntet kaptárkövek és bükkaljai kőkultúra, illetve a formálódó Bükk-vidék Geopark értékeinek megismertetése. Felhívásunkra a Bükkalja településeiről 30 fő jelentkezett, akik már rendelkeznek természetjáró múlttal, legalább alapszintű térképolvasási és tájékozódási ismeretekkel és céljuk, hogy szakvezetett túrákat szervezzenek és vezessenek saját településük környékén, illetve a Bükkaján.

A képzés célja minden olyan szükséges alap, elméleti és gyakorlati tudást átadása, amelynek segítségével lehetőség nyílik főként a Bükkalján és a Bükkben egy- vagy többnapos kirándulások, túrák tervezésére és lebonyolítására, szakvezetés keretében. Ez utóbbihoz természetesen elengedhetetlen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványainak és térképeinek tanulmányozása, illetve a témához kapcsolódó szakirodalom beható ismerete, hiszen egy szakvezetőnek több tudományban és szakterületen kell jártasságot szereznie, hogy elegendő mélységű és szélességű ismeretanyaggal rendelkezzen, hogy meg tudja nevezni, magyarázni a jelenségeket, be tudja mutatni a táj természeti- és ember alkotta értékeit. Ennek alapján a képzés csupán az alapokat biztosította, azonban hasznos gyakorlati és elméleti információkkal látta el a résztvevőket a tervezés, előkészítés, meghirdetés, kommunikáció, szellemi- és technikai felkészülés, elsősegély, tereptan, térképolvasás, a Bükki Nemzeti Park, a természetvédelmi területekre vonatkozó szabályok, engedélyköteles tevékenységek, a formálódó Bükk-vidék Geopark, illetve a Bükkaljai kőkultúra és a kaptárkövek kapcsán.
A képzés november 16-18 közt került lebonyolításra a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi oktató- és látogatóközpontjában és a Bükkalján, melynek során elméleti előadások és szakvezetett terepi bejárások voltak. Az elméleti előadók amellett, hogy szakterületük és a Bükkalja kiváló képviselői, mind gyakorlott túrázók és évek óta vezetnek túrákat a Bükkalján. A terepi bejárások során a résztvevők felkeresték a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont kiállításait, a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területet, a Szomolyai barlanglakásos tájházat, a cserépfalui Mész-patak szurdokát és a Hideg-kút laposát, a cserépváraljai Mangó-tető kaptárköveit és a gabonatároló vermeket, továbbá a noszvaji Pocem barlanglakásait. A képzéshez egy módszertani anyagot (kiadványt) állítottunk össze, mely egyrészt az elhangzott előadások anyagát tartalmazza, másrészt a Hungarikum címmel kitüntetett „Kaptárkövek és a Bükkaljai kőkultúra”, valamint a szerveződő Bükk-vidék Geopark megismerését helyezi fókuszába.
A tanfolyam rövid számonkéréssel zárult, mely az elhangzott előadások és terepi ismertetők anyagából készül. A tanfolyam résztvevőinek lehetőség nyílik bekapcsolódni a védett természeti területeken a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált természetvédelmi kezelési tevékenységekbe, természetismereti oktatásba, ismeretterjesztésbe, valamint a Bükkben és a Bükkalján egy- vagy többnapos kirándulások, túrák tervezésébe és lebonyolításába szakvezetés keretében, melyet az átadott oklevél igazol.
Comments are closed.