Szarvasbőgés túra az Ó-Bükkben

Szarvasbőgés túra az Ó-Bükkben

Egy újabb túrára invitáljuk az érdeklődőket az Ó-Bükk elfelejtett vidékére, amikor már színesednek a levelek, és bőgnek a szarvasok. Most a hegyvidék nyugati és központi részét járjuk be, ahol a szűk szurdokvölgyek fölé hatalmas, 100 méter magas, bizarr homokkősziklák emelkednek, és az öreg bükkösök bronzkori földvárakat rejtenek.

Időpont: 2018. október 5-7. (2 éjszaka)

1.nap
Találkozó (18 órától) a Váraszói-völgy tetején található Szalajka-házban (a pontos koordinátákat és az oda vezető útvonalat a túra előtt küldjük el).

A busszal érkezőknek felszállítást tudunk biztosítani Pétervásáráról (ide megy Budapestről busz), a buszmegállóból a házig, előre egyeztetett időpontban.
Este közös bogrács vacsora.

2.nap
A korai reggeli után, gyalogosan nekivágunk a hegyvidék központi vidékének. Megnézzük a Vörös-vár helyét, majd a Leleszi-nagyvölgy szikláihoz túrázunk. A sziklák alatt több kisebb barlang is található, úgyhogy a fejlámpát sem hagyjuk otthon! A késő délutáni órákban a Válós-tanya érintésével érkezünk vissza szállásunkra.
Táv: 23 km; szint: 500 m.
Este közös sütögetés a tábortűznél.

3.nap
Reggel összepakolunk, és elgurulunk autóval a völgy kijáratához, Bükkszenterzsébetre. Innen indul a Bükkszenterzsébeti Nagykőre a tanösvény. A közel 100 m magas szikla tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A szikla tetején a bronzkorban egy földvár állt, amelynek sáncai még ma is kivehetőek.
A délutáni órákban indulunk haza.
Táv:12 km; szint: 250 m.

Utazás:
Saját autóval a legegyszerűbb (a telekocsik összeszervezésében segítünk), de Pétervására könnyedén megközelíthető busszal is.

Szállás:
A Szalajka-házban. A ház cserépkályhával és kandallóval fűthető, benne felszerelt konyha és étkező található, illetve meleg vizes zuhanyzó és angol WC is van. Az áramellátást (pl. a vízhez a szivattyúk ellátását) azonban aggregátor biztosítja, amit nem szeretnék egész éjjel járatni, így gyertyafényes és fejlámpás esték várnak ránk.
A Szalajka-ház kertjében a “bevállalósabbaknak” (már hideg éjszakák lesznek akkor) lehetőségük van sátrazásra is, természetesen kedvezőbb áron.

Étkezés:
Mivel a szállás minden településtől messze, az erdőben található, így mindent hozott anyagból kell megoldanunk. Ezért a részvételi díj tartalmazza az étkezést (két reggelit, két vacsorát és a napközbeni szendvicseket). A vacsorát pénteken bográcsban készítjük el közösen, szombaton pedig közösen grillezünk a tábortűznél. A reggelit és az ebédre szánt szendvicseket is közösen készítjük el, az általunk biztosított alapanyagokból.

Részvételi díj:

15.000 Ft (2 éj szállás házban, 2 vacsorával, 2 reggelivel és napközbeni szendvicsekkel, túravezetéssel és szervezéssel)

9.000 Ft (2 éj szállás saját sátorban, 2 vacsorával, 2 reggelivel és napközbeni szendvicsekkel, túravezetéssel és szervezéssel)

Jelentkezési határidő: nincs, csupán a helyek fognak elfogyni…

Jelentkezés:
Email-ben, név és az utazási mód (kocsi, tömegközlekedés – honnan?) megadásával.

Havasi Norbert (havasin@kaptarko.hu)

A jelentkezés a 15.000 Ft részvételi díj befizetésével válik aktívvá.</strong

Comments are closed.