Lengyel-Tátra, Sas út és Vörös hegyek

Lengyel-Tátra, Sas út és Vörös hegyek

A Lengyel-Tátra kevésbé ismert a magyar túrázók körében, pedig szépsége és vadsága nem marad el szlovák oldalétól. Rádásul itt található a Tátra legszebb útvonala, a Sas-út (Orlą Perć), mely az egymás után sorakozó csúcsokon, és a gerincek valamelyik oldalán, avagy néhol magán a kitett gerinceken vezető út, ahol a nehezebb szakaszok leküzdésében a ferráta útvonalakról ismerős vasláncok, létrák, a sziklába bevert vaskapcsok, s egyéb mesterséges fogások segítenek.
Az út mindenképp szédülésmentességet, magashegyi jártasságot igényel, így aki nem vállalkozik rá annak is tud hasonlóan látványos, de könnyebb útvonalat kínálni a Lengyel-Tátra. Utunk során ezért az érdeklődők 2 féle, egy nehezebb és egy könnyebb túrából választhatnak, de esténként a csapat, a szálláson együtt lesz újra.


Időpont: szeptember 7. péntek – szeptember 9. vasárnap

Program:
1. nap (péntek):
11 órakor találkozunk a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető út elején a Bialkai-szénégető tisztás (Palenica Białczanska) parkolójában. Innen egy bemelegítő túrát teszünk a Lengyel-Öt-tó völgybe (Dolina Pięciu Stawów Polskich), mely egy jégkorszaki eredetű völgy és ahol a Lengyel-Tátra legmagasabb vízesése a Siklawa található a maga 70 m-es magasságával. A túra végeztével Zakopane-ba utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunk és megismerkedünk a várossal. A programhoz ekkor – este – is lehet csatlakozni, ha valaki nem tud vagy nem akar péntekre szabadságot kivenni.
Szintemelkedés: 800 m
Menetidő: 6 óra

2. nap (szombat):
“nehezebb” túra:
Reggel korán indulunk Zakopane-ből, mivel sok km és rengeteg szint leküzdése vár ránk. Sajnos utunk első szakasza, a Swinica csúcsa egy kőomlásban a tavasszal eltűnt, és a lezárt szakasz a gerincről nem kikerülhető, így utunk a városból gyalogosan indul (és nem felvonóval). Egyből reggeli kezdésnek közel 1300 m szintet kell leküzdenünk, miközben 2 óra és 600 m szint legyőzése után megállunk egy rövid pihenőre a Murowaniec menedékháznál. Innen tengerszemek mellett folytatjuk a kapaszkodást a Zawrat 2059 m magas hágójáig. Itt kezdődik a Sas-út láncokkal, létrákkal megerősített sziklás gerincszakasza, ahonnan végig gyönyörű kilátás nyílik az előző nap látott Lengyel-Öt-tó völgyére és a Gasienicowa völgy tengerszemeire. Nehéz kapaszkodásokra, mászásra kell készülnünk tehát, de ezt feledteti az alattunk elterülő gyönyörű táj, a völgyekben a tavak csillogása, valamint a Tátra szinte összes csúcsának fenséges látványa. A Sas-út leglátványosabb szakaszai után a délutáni órákban visszaereszkedünk a völgybe, ahol a menedékháznál megtartott rövid sörszünet után még vár ránk egy közel két órás lejtmenet. Zakopane-ba várhatóan a kora esti órákban érünk vissza (de azért fejlámpát hozz magaddal!), ahol további sörök és bigoszok társaságában lazítjuk le az egész napos túrát.
Szintemelkedés: 1600 m
Menetidő: 12-13 óra

„könnyebb” túra:
Reggel mi is korán indulunk útnak, ugyanis ránk is sok kilométer és rengeteg szint leküzdése vár. Utunk célja a lengyel-szlovák határon futó gerinctúra végigjárása, mely a Vörös-hegyeken (Czerwone Wierchy) kezdődik és a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) ér véget. Ez az út megfelelő választás azoknak, akik a Tátra gerincéről álmodnak, de nem érzik magukat felkészültnek a Sas-út (Orlą Perć) bejárásához. A turistaút itt összehasonlíthatatlanul könnyebb, nem igényel sziklákon való mászást, ellenben nagyszerű kilátást biztosít. A lekerekített csúcsok csoportját a hegyoldalt borító szittyó jellegzetes nyár végi, őszi vöröses-barna színe alapján nevezték el. A Vörös-hegyek bejárását a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) kezdjük, ahová gyalogosan jutunk fel. Innen a piros jelzésű turistaúton juthatunk el a Konrád-púpig (Kondracka Kopa, 2005 m), amely a Vörös-hegyek legkeletibb csúcsa. Keletről nyugat felé haladva ezután következnek a Vörös-hegyek további csúcsai, sorrendben a Kis-réti-hegy (Małołaczniak, 2105 m), a Vésett-kő (Krzesanica, 2122 m) és a Sötét-hegy (Ciemniak, 2096 m). A végén egy hosszú ereszkedés vár ránk a Kościelisko-völgybe (Dolina Kościelisko), ahonnan buszokkal juthatunk vissza Zakopanéba.
Szintemelkedés: 1400 m
Menetidő: 10-11 óra

3. nap (vasárnap):
Véleményünk szerint a pénteki és szombati túrák fáradalmai után, már nem szokott lenni kedve a társaságnak újabb túrához, ezért vasárnapra Zakopane bejárást, piacozást, és a közeli Gubałówka csúcs meghódítását tervezzük (ezt siklóval is meg lehet tenni). Kora délután búcsúzunk és fejezzük be a hétvége programját.

Utazás:
Saját autóval a legegyszerűbb (a telekocsik összeszervezésében segítünk).

Szállás:
Magánháznál, 2-3-4-5 ágyas szobákban.

Étkezés: 
Egyénileg.

Részvételi díj:
A “nehezebb”, Sas-út túrára 18500 Ft, mely tartalmazza a 2 éjszaka szállás, a ferrata szett (sisak + beülő + kantár) bérlés, illetve a túravezetés és szervezés díját.
A “könyebb”, gerinctúrára 12500 Ft, mely tartalmazza a 2 éjszaka szállás, illetve a túravezetés és szervezés díját.

A részvételi díjak nem tartalmazzák a parkolás költségét (pénteki túra előtt – 25 zł), a nemzeti park belépők díját (2*5 zł), a buszos transzfer díját (10 zł), az étkezések költségét és az egyéb felmerülő költségeket (pl: biztosítás).

A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik aktívvá.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 27., hétfő

Jelentkezés:
Email-ben, név, számlázási cím, a választott túra (“nehezebb” vagy “könnyebb”) és az utazási mód (honnan, mikor és mivel tervezel indulni?) megadásával az alábbi elérhetőségeken:
Havasi Norbert (havasin@kaptarko.hu)
Klein Dávid (kleindavid@kaptarko.hu)
A jelentkezést mindkét címre címezzétek!

Mivel a via ferrata szett korlátozott számban áll rendelkezésre, ezért a Sas-út túrára csupán 12 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.
A könnyebb túrára nincs létszámkorlát.

Egyéb tudnivalók!
A Sas-út könnyű via ferrata-túra (a „műfajban” teljesen kezdőknek is ajánlott!), de egy vasalt útról van szó, ami feltétlen szédülésmentességet, megfelelő lépéskoordinációt igényel. Ha tériszonyos vagy, ezt az utat nem neked találták ki!

Időjárás:
A Tátrában a legalkalmasabb idő a túrázásra az augusztus és a szeptember, ilyenkor ugyanis már kisebb eséllyel vannak zivatarok és általában a napos, tiszta idő a jellemző, így hát mi is ilyenkor szervezzük túránkat, de magashegységről lévén szó az időjárás nagyon sokszor kiszámíthatatlan. Bármikor előfordulhat eső, heves zápor, sőt akár havazás, hózápor is, ezért különösen fontos a meleg, réteges, vízálló ruházat. A kiszámíthatatlan időjárásban benne van egy esetleges korai hidegbetörés és komolyabb havazás is, ami akár a túrák útvonala kapcsán is módosításra kényszeríthet minket. Ezt a magashegyek világában, a saját testi épségünk érdekében el kell fogadjuk.

Szükséges felszerelés:
Maximum 30 literes hátizsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, esőkabát, esetleg esőnadrág, túraöltözet, meleg ruha, sapka vagy kendő napszúrás ellen, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A Sas-úthoz szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt, vagy biciklis kesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol felfeslő, kirojtosodó drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi.

Comments are closed.