Túra az Isten háta mögött – azaz az Ó-Bükkben

Túra az Isten háta mögött – azaz az Ó-Bükkben

Hatalmas bükkösök, mély szurdokvölgyek, és háborítatlan erdőségek, ahol az elmúlt években nem csak farkas, hiúz, hanem medve is felbukkant. És ott vannak a legendák a Vajdavár kincsekkel tömött pincerendszereiről, melyekről a környező falvakban napjainkig beszélnek. Hazánk egyetlen homokkő hegyvidéke – itt a szlovák-magyar határ mentén – sokáig el volt zárva a látogatók elől, hiszen északi része a határsávba tartozott. Távol van minden nagyobb várostól, kiesik a fő turistaútvonalakból is, azonban ennek köszönhetően háborítatlansága egyedi hangulatot kölcsönöz ennek a csodálatos hegyvidéknek.

Időpont: 2018. július 13-15. (2 éjszaka) – A LÉTSZÁM BETELT!

1.nap
Érkezés pénteken délután 18 órakor, az arlói Gyepes völgy végén, a védett terület határán található Ivánka-tanya kulcsos-házába.
GPS: N 48.1526, E 20.2123

Busszal érkezőknek felszállítást tudunk biztosítani a buszmegállóból a házig, előre egyeztetett időpontban. Este közös vacsora főzés bográcsban.

2.nap
Reggeli után elindulunk a legendákkal övezett Vajda-vár felfedezésére. A hiedelem szerint hajdan rablólovagok vára volt, akik hatalmas mennyiségű kincset rejtettek el a hegyek gyomrában kanyargó pince labirintusokban.

A Pataj-völgy háborítatlan erdőrezervátumán keresztül ereszkedünk le, és a Vállós-tanya érintésével visszakapaszkodunk a Vörös-vár bércére. A hiedelem szerint a két földvár egykor alagúttal volt összekötve. Innen leereszkedünk Palina-puszta több hektáros öreg gyümölcsöséhez, majd a második világháborús katonasírok mellett újra nekivágunk a hegynek. A gerincen átbukva már csak néhány km ereszkedés, és meg is érkezünk szállásunkra, ahol az estét újfent bográcsos vacsoránk elkészítésével töltjük.

Táv: 22 km
Szint: 620 m

3.nap
Reggel átkelve a hegyen, egy mély szurdokban megkeressük a Kénes-forrást, amely záptojás szagú kénhidrogénes vizével egyedülálló a környéken. A forrás után felkapaszkodunk az öreg bükkerdők közé, és a bércen végiggyalogolva újra a Vajdavár csúcsa alatt találjuk magunkat. Innen a Gyepes-völgyön ereszkedünk vissza szállásukra, ahonnan a délutáni órákban elindulunk hazafelé.

Táv:16 km
Szint: 420 m

 

Utazás:

Saját autóval a legegyszerűbb (a telekocsik összeszervezésében segítünk), de a völgy bejárata könnyedén megközelíthető busszal is (Budapest – Ózd vonalon az Arló, Jókai utca megálló, két óránként indul a Stadiontól)

Étkezés:
Mivel a szállás a településtől messze, az erdőben található, így mindent hozott anyagból kell megoldanunk. Ezért a részvételi díj tartalmazza az étkezést. A vacsorát két alkalommal közösen főzzük bográcsban. A reggelit és az ebédre szánt szendvicseket közösen készítjük el, az általunk biztosított alapanyagokból.

Részvételi díj:
– 6500 Ft
– emellett 7000 Ft, ami a helyszínen fizetendő

Jelentkezési határidő: 2018. május 28., hétfő

Jelentkezés:
Email-ben, név és az utazási mód (kocsi, tömegközlekedés – honnan?) megadásával.
Havasi Norbert (havasin@kaptarko.hu)
Klein Dávid (kleindavid@kaptarko.hu)

A jelentkezés a 6500 Ft előleg befizetésével válik aktívvá.

Mivel a ház 15 férőhelyes, így jelentkezz időben! (a részvevők létszáma max. 15 fő)

Comments are closed.