Bringatúra Délkelet-Lengyelországban

Bringatúra Délkelet-Lengyelországban

Zöld legelők és legelő tehenek, pisztrángos hegyi patakok, fatemplomok, Zywiec-sör és füstölt makréla. Ez Délkelet-Lengyelország, a Beszkidek hullámzó vidéke, ahol Svejk is sörözgetett – már amikor nyugi volt a Galíciai fronton. Egy négy napos szezonnyitó bringatúra a május 1-i hosszú hétvégére.

Időpont: 2018. április 28 – május 1. (4 nap; 3 éjszaka)

1. nap

Kiutazás, érkezés dél körül. Szállás elfoglalása, bringák átvétele.
Délután egy rövid bringatúrára indulunk a hegyek közé, és kipróbáljuk a bringákat, visszafelé pedig megnézzük a krempnai fatemplomot.
Este lazítás a tóparton, egy közös bográcsozás és nyitóparti.

12 km, 280 m szint

2. nap

Krempna-ból a Wisloka-völgyén tekerünk fölfelé, majd elhagyva az országutat beérünk a hegyek közé. Egy hajdani vízimalom mellett cipőnket levéve megmártózunk és átgázolunk a folyón. Elhagyunk egy első világháborús temetőt, ahol a Monarchia katonái nyugszanak, majd a legelőkkel tarkított dombokon keresztül megérkezünk Wolowiec faluba, ahol egy műemlék fatemplom mellett eltekerve, felkapaszkodunk a hegyekbe.
Bartne falu fatemploma mellett füstölt makrélával és Zywiec-sörrel a kezünkben megpihenünk, majd újra egy kis lejtmenet – felfelé.
A gerincről már csak gurulnunk kell, kis fahidakon keresztezve többször is a patakot, míg végül megérkezünk Swiatkova faluba, ahol a falu szélén sültpisztráng uzsonnával lazítunk. Innen már csak lefelé visz az út, és egy óra tekeréssel megérkezünk az esti órákban szállásunkra, Krempnába.

40 km, 480 m szint

3. nap

Reggel a Wisloka pisztrángos vizeit követve gurulunk be Myscova falu erődített templomához, majd legelőkön és függőhidakon keresztül Nowy Zmigródba tekerünk ahol a középkori hangulatú főtéren a 16. sz-i templom tövében fogyasztjuk el ebédünket. Innen újra három fatemplomos kis hegyi falvakon, erdőkön-legelőkön keresztül visszatekerünk Krempnába, ahová a késő délutáni órákban érkezünk meg.

39 km, 420 m szint

4. nap

Kényelmesen összepakolunk, és autóval a szomszédos Folusz faluba utazunk. Itt egy pisztrángosnál letesszük az autókat, és bakancsot húzunk. Egy bájos homokkő-szikákkal megtűzdelt völgyön sétálunk fel egy vízesésig, majd a hegyen átkelve a Pokol-szikláinál ereszkedünk vissza a zúgókkal tarkított patakvölgybe. A pisztrángosnál megebédelünk, majd elindulunk haza. Akinek van kedve, még benézünk Nowy Zmigrodba, ahol a helyi Biedronka üzletben mindenféle lengyel termékből bevásárolhatunk. Majd utazás haza.

7 km, 320 m szint

Nehézség: Könnyű bringatúrák mindazoknak, akik szoktak néha kerékpárra ülni.

Utazás: Egyénileg, illetve kisbusszal. A telekocsik összeszervezésében segítünk.

Szükséges felszerelés:

Egy bringa mindenképpen. Amennyiben nincs sajátod, vagy a kiszállítás nem megoldható, úgy a helyszínen is tudsz bérelni, a 3 napra 8400 Ft összegű PLN-ért. Természetesen ezt a jelentkezésnél jelezd.
Bakancs: az utolsó napi kiránduláshoz hozzál egy trekking bakancsot.
Ruházat: a megszokott bringás felszerelésed legyen. De azért készülj fel arra, hogy május elején reggelente még hideg lehet, és akár eshet is az eső, de valószínűleg már kellemes tavaszi idő fog minket fogadni.

Szállás:

Krempna településen, a tóparton teljes felszerelésű apartmanokban, mindennel, ami egy apartmanba kell.

Étkezés:

Az ár tartalmaz két közös bográcsozást, azaz két vacsorát. Egyébként egyénileg. A faluban van egy kisbolt, de érkezéskor érdemes bevásárolni a szomszédos Nowy Zmigrod-ban, a helyi Biedronka hipermarketben. Napközben a túrára szendvics alapanyagokat hozz magaddal, csokit és egyéb nassolnivalót.

Részvételi díj:

  • Egyesületi tagoknak: 26 500 Ft
  • Nem egyesületi tagoknak: 31 500 Ft

A részvételi díj a jelentkezéssel egy időben fizetendő, jelentkezésed innen válik aktívvá.

Jelentkezési határidő: március 30. (péntek)

Jelentkezés és egyéb infók a túravezetőnél emailben vagy telefonon. (kleindavid@kaptarko.hu , +36-30-507-0747)

A részvételi díj tartalmazza:

  • a szállást három éjszakára apartmanokban
  • két bográcsos vacsorát
  • a szervezést és a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

  • kiutazást (telekocsi rendszerben, vagy kisbusz – ennek a költsége várhatólag 5-7 000 Ft körül alakul)
  • a bringák bérlését, ami három napra 8400 Ft. Saját bringát is hozhatsz, de ennek szállítását neked kell megoldani
  • a két pisztrángozást (egy pisztrángtál 2200-2500 Ft között alakul)
  • utasbiztosítást

Résztvevők létszáma: 10-15 fő

Túravezető:
Klein Dávid
kleindavid@kaptarko.hu
+36-30-507-0747

 

 

 

 

Comments are closed.