Bükkaljai hétvége a Hazajáróval

Bükkaljai hétvége a Hazajáróval

Egyesületünk 2017 januárjától szoros együttműködésben munkálkodik a Hazajáró Egylettel a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítésén, elsősorban a honismeret és a turizmus eszközeivel. Együttműködésünk keretében programjainkról kölcsönösen tájékoztatjuk egymást, azokon kölcsönösen részt veszünk, így – ahogy 2016-ban –, ismét vendégeink lesznek az Egerhez közeli Várkúton, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár, a Hazajáró honismereti és turisztikai sorozat alkotói.

Az egész hétvégés program célja, hogy bemutassuk a két szervezetnek a Kárpát-medence természeti- és kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek megismertetése; a természeti környezet és az épített örökség védelme érdekében tett erőfeszítéseit és megismertessünk a résztvevőkkel egy különleges tájat, a nemrég Hungarikum címmel kitüntetett Bükkalját és annak egyedülálló kőkultúráját.

PROGRAM:

október 13. péntek – Közönségtalálkozó Várkúton a Hazajáróval

Helyszín: Várkúti Turistaház

Időpont: 18:00

október 14. szombat – Bükkaljai kőkulTÚRA: Cserépfalu kőemlékei

Útvonal: Noszvaj, piactér – Imány-tető – Dóc-hegyi kaptárkövek – Cserépfalu, Fidóci és Pásti pincesor – Kis-Amerika – Millenniumi kilátó – Berezdaljai pincesor – Ördögtorony – Mész-patak szurdoka – Bükk Déli Kapu Látogatóközpont

A túra végeztével a Bükk Déli Kapu Látogatóközpontban kerül sor a Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által “Bükkaljai kőkultúra” címmel meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésére és a pályázat képeiből készült fotókiállítás megnyitójára.

Táv/szintemelkedés: 14 km/300 m (könnyű túra)

Időtartam: 7 óra

Találkozóhely és időpont: Noszvaj, piactér; 9:00-kor (Egerből a 8:40-kor induló busszal érdemes érkezni).

Az autóval érkezőknek javasoljuk, hogy Noszvajon parkoljanak le, mivel a túra végeztével a Bükk Déli Kapu Látogatóközponttól busszal vissza tudnak oda jutni (buszok 16:00-kor és 16:50-kor indulnak).

Visszaérkezés Egerbe: 17:40-re, a Bükk Déli Kapu Látogatóközponttól 16:50-kor induló busszal.

Túravezető: Havasi Norbert

október 15. vasárnap – Barangolás Várkút környékén

Útvonal: Várkút – Várhegy – Dolomit-bánya – Kövesdi-kilátó

Időtartam: 3-4 óra

A hétvége programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: info@kaptarko.hu

A program résztvevőinek a Várkúti Turistaház kedvezményes szálláslehetőséget biztosít.
Szállás: 3900 Ft/fő/éj; félpanziós ellátás (reggeli, vacsora): 1800 Ft/fő/nap.
Szállásfoglalás (a programra hivatkozással):
varkutith@gmail.com

Comments are closed.