Látogatás Krisna-völgybe

Látogatás Krisna-völgybe

Október első hétvégéjén látogatást teszünk az ökológiai gazdálkodásáról is híres Krisna-völgybe, Somogyvámosra. Ellátogatunk a Zselici Csillagoségbolt-parkba, ahol derült égbolt esetén éjszakai gyalogtúrán és távcsöves bemutatón veszünk részt. Az őszi madárvonulást kihasználva a Kis-Balatonnál szakvezető segítségével ismerkedünk meg a fokozottan védett terület madárvilágával, a fészkelő és átvonuló fajokkal egyaránt.

 

Időpont: 2016. október 1-2.

Utazás: bérelt autóbusszal

Szállás: Krisna Völgy Vendégház, Somogyvámos

Indulás: szombat reggel 7 órakor (több beszállási lehetőséggel Egerben és útközben). Érkezés: vasárnap a kora esti órákban.

Részvételi díj: 22 500 Ft (18 fő esetén, bérelt autóbusszal)

Az ár tartalmazza: az utazás költségét, a szállást egy éjszakára, a belépőjegyek díjait, a szombati ebédet, vacsorát és a vasárnapi reggelit.

Előzetesen befizetendő: 5 000 Ft, személyesen, előre egyeztetett időpontban, az Egyesület irodájában (Eger, Dobó tér 6/A. III./9.)

Jelentkezési határidő: szeptember 4. vasárnap 24:00

További információ és jelentkezés: info@kaptarko.hu

Részletes program:

Krisna-völgy

Vendégvezetőnk röviden bemutatja Krisna-völgy létrejöttét, az önfenntartó faluközösség működését és mindennapi életét. Az Ökotúra során megtekintjük a nádgyökérzónás víztisztítót, majd bepillanthatunk Krisna-völgyben alkalmazott megújuló energiaforrások használatába.

A Tehénvédelmi Központ és Biokertészet működéséről szintén számos érdekességet ismerhetünk meg. Elérkezve a főépületbe belépünk a lenyűgöző indiai szentélybe, majd ebéd keretében az indiai ízekkel ismerkedünk meg.

Zselici Csillagoségbolt-park

Egyre kevesebb hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét éjszakai égbolt természetes állapotában megmaradt – ezek egyike a Zselic, Európa első Csillagoségbolt-parkja. Napnyugta előtt kezdődő gyalogtúra során szakvezető mutatja be az erdő éjszakai életét, fényszennyezés káros hatásait, és a fényszennyezéstől mentes csillagos eget. A túra hossza kb. 4-5 km.

A túra után a csillagvizsgáló távcsöveivel bemutatják a fényszennyezéstől mentes csillagos eget, megfigyelhetjük a Holdat és a Naprendszer bolygóit, a Tejutat, galaxisokat és csillaghalmazokat. A program csak derült időben valósítható meg.

Borult idő esetén a csillagvizsgálóban megtekinthető a meteorit kiállítás és a Zselic  éjszakai élővilágát bemutató természeti kiállítás. A Planetáriumban a csillagos égboltot ismertető előadások, valamint csillagászati és természeti témájú filmek nézhetők meg.

Kis-Balaton

A Balaton elvékonyodó délnyugati csücskében található Magyarország egyik legkülönösebb tája, a Kis-Balaton. Ez a természetvédelmi terület valamikor a tó öble volt, amelyet egy három kilométer széles csatorna kapcsolt a tóhoz egészen addig, amíg a Zala folyó fokozatosan feltöltötte hordalékával. Így lett a Kis-Balatonból az ország egyik legnagyobb mocsara, amelyből csak egy-egy sziget emelkedik ki.

Az ősz a madárvonulások időszaka, melynek során számos faj pihen akár hosszabb ideig is a Kis-Balatonnál. Nem csak a kukkerrel, hanem akár szabad szemmel is jól láthatóak a récék, kócsagok, gémek és kormoránok. A fokozottan védett terület az egyik legnagyobb jelentőségű madár-élőhely. 260 faj fordul elő itt, melynek fele rendszeresen itt is fészkel.