„A természetet megismerni nem az iskolapadban, hanem kint, az élő természetben lehet igazán.”
Szakosztályaink


Keresés

KÖRNYEZETI NEVELÉS


KÖRNYEZETI NEVELÉS


A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tevékenységei között alakulása óta fontos helyet foglalnak el a túrák, ismeretterjesztő kirándulások és környezeti nevelési programok. Véleményünk szerint a természetet megismerni nem az iskolapadban, hanem kint, az élő természetben lehet igazán. Terepi programjainkat főként általános iskoláknak és középiskoláknak ajánljuk, de igény szerint felsőoktatási intézmények hallgatói és egyéb érdeklődők számára is szervezünk előadásokat és túrákat, ismeretterjesztő kirándulásokat.

Együttműködő partnerünk a novaji Jurtábor


Terepi programjaink:

1. Túrák:
Az erdő élete, az ember és a természet (természetvédelem, erdőgazdálkodás, fafajok és az erdő élővilága, erdei mesterségek).

Fél napos túra: A túra során a résztvevők megismerkedhetnek a Bükkalja erdeinek, löszháti tölgyeseinek, gyepeinek jellemző fajaival. Megtanulják felismerni a jellemző fafajokat, közben megismerkedhetnek a természetvédelem és az erdőgazdálkodás, az ember és az erdő kapcsolatával.
Időtartam: 3-4 óra

Egész napos túra: A túra során a résztvevők megismerkedhetnek a Bükkalja élővilágával, a vidék jellegzetes kőépítészetével (barlanglakások, kőhodályok, kaptárkövek), illetve a környék földváraival, kultúrtörténeti emlékeivel.
Időtartam: kb. 8-9 óra

2. Vízbiológiai ismeretek:
Ismerkedés a Bükk-hegység vizeinek élővilágával. A foglalkozás terepen, vízi rovarok gyűjtésével kezdődik, melyeket belső foglalkozás keretében határoznak meg a diákok. A foglalkozás során hangsúlyt kap a vizek védelme.
Időtartam: 3 óra

3. Rovarok világa:
Nappali lepkevadászat. Kirándulás a környező erdőkbe, rétekre lepkehálóval. Ismerkedés a Bükk-hegység rovarvilágával, az erdőszegély és a rétek, gyepek jellemző ízeltlábúival, különös tekintettel a színpompás nappali lepkékre. Az 1-2 km-es séta közben megfigyelhetjük a változatos rovarfaunát, megismerkedhetünk a ritka, védett nappali lepkékkel „kézközelben”. Képet kaphatunk a rovarok ökológiai, természetvédelmi jelentőségéről.
Időtartam: 3 óra

4. Vadbiológiai ismeretek:

A foglalkozás során a gyerekek megismerik az erdőben élő nagyvadak életét. Megtanulják az alapvető fajok nyomainak felismerését, megismerik táplálkozásukat, szokásaikat. Megismerik a vadgazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatát.
Időtartam: 3 óra

5. Tájékozódás, térképismeretek:
A foglalkozás során a diákok megismerkednek a térkép alapfogalmaival, történetével, a jelkulccsal, a tájékozódás alapismereteivel, illetve eszközeivel (térkép, tájoló, természeti jelenségek, GPS… stb). Az elsajátított ismereteket ún. kincskereső verseny során ültetjük gyakorlatba.
Időtartam: 3 óra

6. Földtani ismeretek - geológia:
Földtani kirándulás, melynek témája a Föld és a kőzetek keletkezése, a Bükk-hegység rövid földtana, különös tekintettel a Bükkaljára. A foglalkozás során a diákok megismerkedhetnek a kő szerepével az ember életében az ősembertől napjainkig (Bükk régészeti emlékei, ősember-barlangok, földvárak, bronzkori telepek, ősi vasbányászat, kőbányászat, a kő mint lakóhely, építőanyag, díszítőkő, szakrális kőemlékek - kaptárkövek).
Időtartam: 3-4 óra

7. Gyógynövények, erdei táplálékok:
A diákok a foglalkozás során megismerhetik a természet adta növényi táplálékokat, azok felhasználását, elkészítését, hasznosítását. Emellett terepen megismerkedhetnek a környező erdők és rétek gyógynövényeivel, azok felhasználásával, illetve a kirándulás során gyűjthetik is azokat. A foglalkozás során gyűjtött (illetve hozott) alapanyagokból gyógyteákat készítünk.
Időtartam: 3 óra

8. Éjszakai túra:
Az erdő éjszakai élete, csillagászati alapismeretek. Az éjszakai túra során a diákok megismerkedhetnek az erdő éjszakai élővilágával, az természet éjszakai hangjaival, illetve a csillagképekkel. Tájékozódás éjszakai körülmények között, bátorságpróbával.
Időtartam: 3 óra

9. Éjjeli lepkevadászat:
Fénycsapdázás éjjel repülő rovarok bemutatására. A környéken felállított fénycsapda segítségével ismerkedés a Bükk-hegység éjjeli rovarvilágával, különös tekintettel az éjjeli lepkékre. A sötétedéskor induló, egyetlen helyszínen folyó bemutató kiváló lehetőséget kínál a változatos rovarfauna megismerésére. A fénycsapda nagy távolságból odacsalogatja a ritkán látható, éjjel aktív rovarokat. Megismerkedhetünk a rovargyűjtés tudományával.
Időtartam: 3 óra

10. Sziklamászás, barlangtúra:
A Bükk-hegység közeli szikláin felső biztosítással és szakképzett vezetővel sziklamászás, illetve overallos barlangtúrák lebonyolítása.

11. Íjászat


12. Kézműves foglalkozások:
- nemezelés
- gyöngyfűzés
- népi játékok készítése

Adó 1%
2014 október
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Kiemelt ProjektekPartnereink

Az oldalon található információk és képek a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tulajdonát képezik.