„A természetet megismerni nem az iskolapadban, hanem kint, az élő természetben lehet igazán.”
Szakosztályaink


Keresés

Tisza tó kívül-belül
Tisza tó kívül-belül


A Tisza tó hazánk legnagyobb mesterséges tava. Mesterséges, mert nem magától jött létre, de az építése óta eltelt közel negyven év alatt a természet már rég a magáévá tette. Ennek a gyöngyszemnek a partján tekerve töltjük a délelőttöt.
A kerékpártúra a part menti gáton vezet, a víz és a horizontba enyésző alföldi táj között. Aki csak a kerekezés miatt választja a programot az is magára talál, de a tavat körül ölelő táj szépsége számukra is rejteget felfedezni valót. Aki pedig a vízparti élővilágra is kiváncsi az itt igazi paradicsomra talál. Az útvonal első része Poroszló – Tiszavalk – Tiszabábolna –Tiszadorogma. Itt van a program következő érdekes pontja, a tavon való átkelés. A rövid kompozás, bemelegítés a délutáni vizi programba. Az út a túloldalon újra nyeregbe folytatódik a Tiszadorogmai Göbe-erdő – Tiszafüred – útvonalon egészen a vasútig, ahonnan vonattal térünk vissza Poroszlóra.


Táv: 40 km
Időtartam: kényelmesen 4 óraA délutánt a Tisza tavon töltjük evezéssel. Az Egertől 50 km-re fekvő Tisza-tó valóságos vízi paradicsom számtalan szigettel, holtággal, lagúnával, hangulatos nádasokkal, tündérrózsa-mezőkkel tarkítva. A Tisza-tó rendkívül kedvező a vizes élőhelyek madárfajai számára, ennek köszönhetően mintegy 200 madárfaj lelt otthonra ebben a mesés környezetben.
A túránk során a Tisza-tó vadregényes vízivilágának esszenciájából kapunk ízelítőt, hiszen útvonalunk az ártéri facsoportok által szegélyezett vízmosások és a nádasok közt megbúvó belső tavak legszebbikeit érinti (Porong-tava, Ispán-tava).

A balesetvédelmi oktatást, valamint az evezés alapjainak bemutatását követően ellökjük hajóinkat a parttól. A nap folyamán rövid túrát teszünk a Tisza-tó néhány szűk csatornájának, és nagyobb, nyílt vízfelületeinek érintésével, megfigyeljük a mellettünk szárnyra kapó vízimadarakat, gyönyörködünk a tündérrózsák márványosan tündöklő fehérségében, majd a nap élményeivel eltelve térünk vissza a Poroszlóra.

Időpont: június 23, szombat
Ár: 4000Ft/fő
Minimális létszám: 8 fő

Az ár tartalmazza:
• a balesetvédelmi oktatást és az evezés alapjainak bemutatását
• a kerékpár, a bukósisak, a kenu, mentőmellény és evezőlapát kölcsönzését
• a túravezetést (képzett, tapasztalt túravezetőkkel)Letölthető programleírás: Tisza-tó kívül-belul[.pdf]
Adó 1%
2014 szeptember
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Kiemelt ProjektekPartnereink

Az oldalon található információk és képek a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tulajdonát képezik.